Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Is L.A. Noire meer dan fictie alleen?

Waar Team Bondi zijn inspiratie haalde.

Dit artikel bevat kleine spoilers over bepaalde cases in L.A. Noire.

L.A. Noire, de nieuwe detectivegame van Rockstar en Team Bondi, ligt bijna in de winkelrekken. De personages, zoals Cole Phelps, zijn weliswaar volledig fictief, maar de cases uit de game zijn vaak gebaseerd op echt gebeurde moorden. In dit artikel gaan we op ontdekkingstocht in de onderwereld van het échte Los Angeles in de jaren '40.

Een eerste wereldberoemde case is die van de Black Dahlia. Black Dahlia is de bijnaam die gegeven werd aan Elizabeth Short, die 23 jaar was toen ze op 15 januari 1947 dood werd teruggevonden in een park in Los Angeles. Ze werd gruwelijk mishandeld, met als meest markante voorbeeld dat men al haar bloed afgetapt had (de andere gruwelijke details zal ik jullie besparen). De politie probeerde alles, maar de zaak werd nooit opgelost. De moordenaar (of toch de vermeende dader) schreef nochtans enkele brieven naar de pers en stuurde persoonlijke bezittingen van Short naar hen toe.

Het verminkte lichaam van Elizabeth Short zoals het in L.A. Noire te zien is.

De pers speelde echter een vuile rol: reporters gingen zelf bewijzen zoeken en vaak dingen verzwijgen tegenover de politie om toch maar met een primeur op de proppen te komen. Haar beroemde bijnaam kreeg Short eveneens van de pers. Het zou een speling geweest zijn met de naam van de film The Blue Dhalia, waarin een overspelige vrouw werd vermoord. De pers haalde dan ook de reputatie van Short door het slijk voor de sensatie, en ze noemden haar 'victim material' (slachtoffermateriaal).

Team Bondi lijkt de Black Dahlia-case al een wat te vaak platgereden pad te vinden. De moord op Black Dahlia zal waarschijnlijk eerder een achtergrondrol spelen.

Wat echter met zekerheid een zaak wordt in het spel is de zogenaamde "Red Lipstick Murder". Het gaat om de moord op Jeanne French, slechts één maand na die op de 'Black Dahlia'. Zij werd vermoord teruggevonden na een etentje in een Chinees restaurant met een onbekende man. Op het naakte lichaam van het slachtoffer stonden de letters BD in rode lipstick geschreven. Of het hier om dezelfde moordenaar ging als de Black Dahlia of een 'copycat' die zijn idool wou navolgen werd nooit achterhaald. Hoewel er verschillende verdachten waren (zoals de man van French), bleef de zaak onopgelost. French haar echtgenoot kwam zelfs ongeschonden uit een test met een leugendetector.

In L.A. Noire kun je de zaak natuurlijk wel oplossen. Tenminste, als je beter werk verricht dan de L.A.P.D. uit 1940. Naast deze twee zaken die een echte mediagekte ontketenden, baseerde de ontwikkelaar zich ook op heel wat minder bekende moordzaken uit de jaren '40.

Jay Dee Chitwood ligt dood op de grond, en Cole Phelps onderzoekt het lichaam.

Een case die terugkomt in de game onder de noemer 'Marriage Made in Haven' vond plaats op 10 augustus 1944. Jay Dee Chitwood werd dood teruggevonden op de hoek van de straat. Volgens de lijkschouwer was hij het slachtoffer van een ongeval met vluchtmisdrijf. Dit zorgde vreemd genoeg ervoor dat er overal aandacht werd besteed aan de verkeersveiligheid. Zo werden er opeens heel wat nieuwe voetpaden gebouwd in Los Angeles. Vreemd, want Chitwood was helemaal niet gestorven door een auto-ongeluk, maar dat kwam pas later aan het licht. Immers, anderhalf jaar na de feiten liet Helen, de vrouw van Chitwoord, zich ontvallen dat ze hem had neergestoken en dat het helemaal geen ongeluk was geweest. De Los Angeles Police Department ging de zaak opnieuw onderzoeken, maar er bleek geen sprake van een steekwond te zijn. Blijkbaar had Helen het verhaal verzonnen in een dronken bui, om haar nieuwe man jaloers te maken.

In LA Noire zal je zelf moeten uitmaken of het gaat om vluchtmisdrijf, of een passionele moord door een geflipte vrouw...

Men baseerde zich echter op nog heel wat meer zaken die in het verleden plaatsgevonden hebben. Als je meer wilt weten over enkele kleinere cases waar men inspiratie haalde, kun je op deze website terecht. De LA Times maakte een interactieve map van verschillende misdrijven in het LA van 1947. Het gaat om aanranding (zoals een huismoeder die enkele uren aan een telefoonpaal werd vastgebonden), diefstal (zoals die van een bekende gewichtheffer) en moord (zoals een vrouw die 'per ongeluk' haar man in de nek stak met een broodmes). Heel wat van deze mysteries komen ook terug in de game, en misschien kun jij deze zaken op voorhand al onderzoeken?

Op de review van L.A. Noire zul je nog eventjes moeten wachten, maar we verzekeren je dat Eurogamer Benelux binnenkort zijn oordeel over het spel zal vellen. Je kunt het spel zelf in huis halen vanaf 20 mei voor de X360 of PS3.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

LA Noire

PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, Nintendo Switch

Over de auteur
Korneel Deschamp avatar

Korneel Deschamp

Editor Eurogamer Benelux

Korneel is een redacteur van Eurogamer die zich vooral met PC games bezighoudt, al neemt hij ook wel eens een DS vast. Voor dansgames doet hij vlug een stap opzij, al mag je zijn tactisch brein altijd inzetten voor een RTS.
Reacties