Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Smartphone-hit Flappy Bird verdwijnt uit App Stores

Maar er is altijd nog Happy Poo Flap.

De smartphone-hit Flappy Bird is sinds afgelopen zondag niet meer te vinden in de App Store en op Google Play. Dong Nguyen heeft zijn zelfgemaakte gratis spelletje offline getrokken, omdat het naar eigen zeggen zijn leven ruïneerde. Dat verklaart de Vietnamese ontwikkelaar via Twitter.

"Het spijt me, Flappy Bird-gebruikers. Ik kan er niet meer tegen," aldus Nguyen. "Flappy Bird is zeker een succes geweest. Maar mijn simpele leventje is ook kapot gemaakt. Dus nu haat ik de game."

Vult Happy Poo Flap de leegte die Flappy Bird achterlaat?

In Flappy Bird tik je op het scherm van je smartphone om een vogel langs buizen te manoeuvreren. De applicatie is sinds mei al te downloaden, maar werd vorige week ogenschijnlijk van de ene op de andere dag een megasucces. Flappy Bird is meer dan 50 miljoen keer gedownload en Nguyen verdiende tijdens de afgelopen hoogtijdagen 50.000 dollar per dag aan de in-game advertenties.

Al snel wordt Nguyen beschuldigd van het inzetten van bots om Flappy Bird bovenaan de gratis downloadlijsten te stuwen. Daarbij komt de Vietnamees onder vuur voor het vermeende stelen van Mario-onderdelen, voornamelijk de groene buizen. Al snel bemoeit de pers zich er ook mee, door het succes te analyseren en Nguyen te benaderen voor interviews. Daarover uit Nguyen al eerder zijn frustratie op Twitter: "De pers overschat mijn succes. Ik wil er niets mee te maken hebben. Laat me met rust."

Nu Flappy Bird weg is, hebben verschillende app-ontwikkelaars soortgelijke spelletjes uitgebracht. Games als Fly Birdie - Flappy Bird Flyer, Fluffy vs. Flappy Birds, Flappy Plane, Flappy Bee en Happy Poo Flap volgen hetzelfde concept, maar bevatten vaak microtransacties. Zo betaal je voor extra levens, het verwijderen van advertenties of het kopen van in-game muntjes. Flappy Bird zelf was volledig gratis.

Ondertussen is het ook mogelijk om op eBay complete iPhones te kopen, met daarop 'de zeldzame game Flappy Bird' alvast geïnstalleerd. Mocht je het fenomeen hebben gemist, dan kun je onder meer voor omgerekend 1500 euro een iPhone 3GS (2009) bestellen met Flappy Bird er op.

Cover image for YouTube videoFlappy Bird - High Score: Level 69 Platinum Medal (iPhone/iPad)

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Flappy Bird

Android, iOS

Related topics
Over de auteur
Randolf Bouwma avatar

Randolf Bouwma

Typemachine

Schrijft de hele dag, elke dag. Geregeld over games en het liefst nog op papier. Vervangt dan ook nog steeds inktlinten. Ding!

Reacties