Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

PS4 en Xbox One prijzen niet hoger dan vroegere generaties

Launchprijzen huidige generatie, met inflatie, gemiddeld duurder.

De launchprijzen van de next-gen consoles vallen, wanneer je corrigeert voor inflatie, positief uit in vergelijking met hun huidige voorgangers. Sonys PlayStation 4 kost €399,- wanneer deze in de winkel komt. De Xbox One van Microsoft krijgt een prijskaartje van €499,-. De twee consoles verschijnen eind 2013 in de winkels.

Kijkend naar voorgaande generaties en corigerend voor inflatie, blijkt dat deze twee next-gen consoles goed uit de bus komen. De PlayStation 3 (uit 2007) kostte toenertijd €599, wat momenteel €696 waard is. De PS4 kost dus bijna €300 minder dan haar voorganger. De PS3 is overigens de duurste console die Sony heeft uitgebracht - de prijs zorgde voor een langzame start omdat minder consumenten dan gehoopt het apparaat kochten.

Microsofts huidige console, de Xbox 360, stamt uit 2005 en kostte €399,- wat vertaalt naar €476. De Xbox One die rond kerst 2013 verschijnt, kost slechts marginaal meer. In deze prijs zit echter wel de Kinect 2.0 camera inbegrepen.

Wanneer je de prijzen in historisch-economische context plaatst, lijken Microsoft en Sony acceptabele prijzen te hanteren voor hun hardware. De 3DO Interactive Multiplayer uit 1994 spant de kroon. De console kostte toenertijd $700 (€536), wat omgerekend $1.127 (€863) is. De hardware was, voor zijn tijd, vooruitstrevend dus de prijs lijkt te verdedigen. Toch kostte de 3DO teveel geld om succes te behalen. Enkele andere prijzige consoles zijn de Neo Geo (1991), Intellivision (1979) en de Atari 2600 (1977). Op zoek naar je favoriete consoles? Kijk in de volledige lijst.

© Ars Technica, arstechnica.com

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Related topics
Over de auteur
Dirk Schuit avatar

Dirk Schuit

Zieltjesverliezer

Dirk is een Einzelgänger met een voorliefde voor co-op.
Reacties