Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

The Last Express verschenen als download

Klassieker voor geen geld.

Ok, er verschijnen elke dag wel nieuwe games via allerhande downloadkanalen, maar ik kan hier nieuws posten en dit is het wat mij betreft meer dan waard. The Last Express, mogelijks hét meesterwerk van Jordan Mechner uit 1997 is eindelijk veel gemakkelijker te vinden dan jarenlang ebay af te schuimen in de hoop ooit een exemplaar in goede conditie op de kop te kunnen tikken.

Niets van dat alles, voor slechts €7,5 kan je een game in huis halen die een klassieker had moeten zijn, maar het door een ongelukkige samenloop van omstandigheden niet werd. Bij deze een herkansing om één van de duurste en meest innovatieve adventuregames ooit alsnog te spelen.

The Last Express is, zoals gezegd, het werk van Jordan Mechner, de man die de gameswereld zowel met de originele Prince of Persia als The Sands of Time wist te verbazen. Het verhaal speelt zich letterlijk op de vooravond van de Eerste Wereldoorlog af op de Orient Express, een luxueuze trein die van Parijs naar Constantinopel rijdt en heel wat hoogstaande gasten aan boord heeft.

Jij kruipt in de huid van Robert Cath, een voortvluchtige Amerikaan die van een vriend het bericht kreeg hem op de Orient Express te ontmoeten om hem bij te staan tijdens een belangrijke uitwisseling. Eénmaal je aankomt, vind je hem echter vermoord in z'n coupé terug en zit er niets anders op dan uit te vissen wie dit op z'n kerfstok heeft en over welke uitwisseling hij het had. Al snel ontplooit The Last Express zich tot een internationale thriller van de bovenste plank.

The Last Express blinkt niet alleen uit in de departementen "originele setting" en "meeslepend verhaal", ook de vormgeving is heel gestyleerd en mocht de game in een iets hogere resolutie speelbaar zijn zou je het The Last Express niet meegeven een veertien jaar oude game te zijn. Van klungelige animaties is geen sprake omdat de game dezelfde technieken toepast als Rockstar nu gebruikt voor L.A. Noire. Uiteraard niet zo grootschalig, we hebben het hier tenslotte over 1997, maar het resultaat is nog steeds verbluffend.

En de kous is nog niet af. Wie schrik heeft verzeild te geraken in één van de klassieke adventures waar je je hersenen in de meest onmogelijke bochten moet wringen om een oplossing voor allerlei puzzels te verzinnen, zal blij zijn te horen dat The Last Express amper puzzels bevat. Het belangrijkste en unieke aan The Last Express is dat de trein letterlijk niet stilstaat. Hiermee bedoel ik dat de tijd verderloopt, zelfs al voer jij in het restaurant een gesprek met een Russische schone, elders op de trein gebeuren andere dingen waar je misschien maar later of helemaal niet achter zal komen. Dit levert een heel interessante dynamiek op waardoor de speler -zoals traditioneel het geval is in games- niet het centrum en de katalysator van het hele gebeuren vormt, maar de gebeurtenissen zich rondom je ontplooien zelfs al ben je niet aanwezig om ze te aanschouwen.

Net wanneer de game in 1997 in de winkelrekken belandde, ging de uitgever evenwel failliet en kon er dus nagenoeg geen promotie gevoerd worden voor The Last Express. Reviewers beloonden de game dan wel met hoge scores, dat was niet genoeg om er ook commercieel een succes van te maken. Hier heb je de link nog een keer en voor wie het mocht interesseren, het gerucht gaat dat Paul Verhoeven aan een verfilming werkt.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Related topics
PC
Over de auteur

Frederik Galle

Editor EG Benelux

Weet dat zijn mama meeleest en wil haar via deze weg bedanken voor de lekkere boterhammetjes. Naast zijn middagmaal houdt deze frisse jongen echter voor ons ook het hele PC-gebeuren en de indiescene in de gaten.
Reacties